K snídani se podávalo zelí s chlebem, nudle poslanu, ale také zasmažené polévky s bramborem či chlebem, to vše s mlékem nebo kávou. V chudších rodinách pak snídali pouze pečivo nebo brambory s mlékem.
Jídlo bylo upraveno dle ročního období. V letních měsících
se spotřebovávalo, co příroda nadělila. V zimě se konzumovaly zásoby,
které se uchovávaly z léta. V létě se vařily polévky převážně zeleninové
a v zimě se pak využívaly luštěniny, brambory, kroupy a zabijačky.
Hlavní jídlo se řídilo rovněž
tímto pravidlem. Mezi letní hlavní jídla patřily pokrmy z tvarohu
a mléčných výrobků, v zimě pak převládaly moučné jídla. Maso bylo většinou rarita, maso se většinou podávalo jen v neděli. Zima byla dobou zabijaček,
proto se v zimě pojídalo vepřové maso a v létě bylo na nedělních stolech králičí a drůbeží maso.
Na večerním stole jsme pak mohli najít zbytky z obědu. Ale jinak
se pojídala tak jako ke snídani polévka s chlebem a kávou. Mezi další tradiční jídla patřily různé obilné kaše na mnoho způsobů, také ovocné studené omáčky nebyly žádnou neobvyklostí. K večeři byl také podáván chléb se starým sýrem a dalšími mléčnými výrobky.
Švestková omáčka - Tato omáčka se skládá z 30g hladké mouky, z ¼ l smetany, z ¾ l vody a z 150g povidel a z kousku másla.
Rozvařením a přislazením povidel dosáhneme zvláštní hmoty, do které přidáme zátřepku z mléka a mouky a opět dosáhneme varu. Nakonec přidáme kousek másla a pokrm je hotov.
Okurková omáčka - Okurkovou omáčku připravíme z 2 kyselých okurek, z 2dl kyselé smetany, z 1l vody, 1lžičky cukru, 50g mouky (hladké), 50g másla, soli a pepře. Po vytvoření světlé jíšky, nalijeme do hrnce vodu, posolíme a opepříme. Nakrajeme okurky a zalijeme smetanou.
Jablečná polévka - Potřebujeme citronovou šťávu, cukr, mletou skořic, 0,15l jablečného moštu a 1 kg jablek.
Do hrnce vložíme kousky jablek bez jádřinců a slupek. Zalijeme vodou a dusíme. Po uvaření z jablek vytvoříme hmotu a nalijeme jablečný mošt. Nakonec dochutíme cukrem skořicí a citronovou kůrou. Pokrm podáváme teplý.
Polévka z podmáslí
Fazole na paprice
Jablečný štrůdl
Rebarborová buchta
Krupičné noky v mléce
Mrkvová kaše
Obecní úřad Heřmánky
Bc. Roman Műnster
Heřmánky 282
742 35 Heřmánky
tel.: (+420) 556 748 046
mob.: (+420) 724 180 528
mail: ouhermanky@seznam.cz
datová schránka: 9gkaxma
Svátek má Lucie
Zítra má svátek Lýdie
Dostávejte informace z našeho webu prostřednictvím SMS a e-mailů
Když v prosinci mrzne a sněží, úrodný rok na to běží.
Svatá Lucie ukazuje svou moc, neb nám dává nejdelší noc.