Historie | Strava | Pověsti | Info v datech | Populace | 

Strava

K snídani: 

K snídani se podávalo zelí s chlebem, nudle poslanu, ale také zasmažené polévky s bramborem či chlebem, to vše s mlékem nebo kávou. V chudších rodinách pak snídali pouze pečivo nebo brambory s mlékem. 

K obědu: 

Jídlo bylo upraveno dle ročního období. V letních měsících 
se spotřebovávalo, co příroda nadělila. V zimě se konzumovaly zásoby, 
které se uchovávaly z léta. V létě se vařily polévky převážně zeleninové 
a v zimě se pak využívaly luštěniny, brambory, kroupy a zabijačky. 
Hlavní jídlo se řídilo rovněž 
tímto pravidlem. Mezi letní hlavní jídla patřily pokrmy z tvarohu 
a mléčných výrobků, v zimě pak převládaly moučné jídla. Maso bylo většinou rarita, maso se většinou podávalo jen v neděli. Zima byla dobou zabijaček, 
proto se v zimě pojídalo vepřové maso a v létě bylo na nedělních stolech králičí a drůbeží maso. 

K večeři:

Na večerním stole jsme pak mohli najít zbytky z obědu. Ale jinak 
se pojídala tak jako ke snídani polévka s chlebem a kávou. Mezi další tradiční jídla patřily různé obilné kaše na mnoho způsobů, také ovocné studené omáčky nebyly žádnou neobvyklostí. K večeři byl také podáván chléb se starým sýrem a dalšími mléčnými výrobky. 

Typická jídla:

Švestková omáčkaTato omáčka se skládá z 30g hladké mouky, z ¼ l smetany, z ¾ l vody a z 150g povidel a z kousku másla.
Rozvařením a přislazením povidel dosáhneme zvláštní hmoty, do které přidáme zátřepku z mléka a mouky a opět dosáhneme varu. Nakonec přidáme kousek másla a pokrm je hotov.


Okurková omáčka Okurkovou omáčku připravíme z 2 kyselých okurek, z 2dl kyselé smetany, z 1l vody, 1lžičky cukru, 50g mouky (hladké), 50g másla, soli a pepře. Po vytvoření světlé jíšky, nalijeme do hrnce vodu, posolíme a opepříme. Nakrajeme okurky a zalijeme smetanou.

Jablečná polévkaPotřebujeme citronovou šťávu, cukr, mletou skořic, 0,15l jablečného moštu a 1 kg jablek.
Do hrnce vložíme kousky jablek bez jádřinců a slupek. Zalijeme vodou a dusíme. Po uvaření z jablek vytvoříme hmotu a nalijeme jablečný mošt. Nakonec dochutíme cukrem skořicí a citronovou kůrou. Pokrm podáváme teplý.


Polévka z podmáslí 
Fazole na paprice 
Jablečný štrůdl 
Rebarborová buchta 
Krupičné noky v mléce 
Mrkvová kaše